2024

Op facebook en Instagram ben ik begonnen met een beeldblog:
Miniatuur van de dag.
Daarnaast werk ik aan onderstaande drie prentenboeken. In de loop van dit jaar wil ik een beslissing nemen over het uitgeven van mijn prentenboeken via een uitgever of het uitgeven in eigen beheer.

1. Confettivogel en De Zwarte Kraai

2. Vis voor halve dagen


3. De pet van mijn vader

Verder ga ik in 2024 door met mijn grote doeken, composities en dagboeken.


2023

De Nacht van de Poëzie on Tour 26 september 2023

https://www.youtube.com/watch?v=y2X1MTGfQFM

https://www.youtube.com/watch?v=60_CZa_9X28


OPEN ATELIERROUTE IN ALMERE 2023: ROUTE 47
Donderdag 30 november, zaterdag 2 en zondag 3 december van 12.00 tot 17.00 uur.
atelierroute036.nl

Update portfolio 2023
Voor de liefhebber! Terwijl de regen hard tegen de ramen klettert heb ik de laatste hand gelegd aan weer een update van mijn portfolio. Maar liefst 64 pagina’s. De cover van deze uitgave is gemaakt tijdens mijn Pop-up Atelier in Luttenberg tijdens de herfstvakantie van dit jaar. Bij interesse neem dan contact met mij op via het contactblad van deze website. Kosten portfolio 20,00 euro exclusief aangetekend versturen.

Pop-up Atelier op boerderij Het Oosterbroek oktober 2023.

Atelierindruk juli 2023
Verder met het inbinden van mijn dagboeken. Dit deel kreeg als titel: Wie is de koning van Wieje? Een prachtige Sallandse jeugdherinnering met als echo uit de waterput op de boerderij: Ieje!

Atelierindruk april 2023
De eerste paneeltjes van lindenhout beschilderd met ei-tempera en goud voor mijn Paradijsdeuren krijgen langzaam vorm. Ik ben nu voldoende wegwijs in de mogelijkheden met goud en ei-tempera om mijn Paradijsdeuren te kunnen maken zoals ik voor ogen heb. Best wel een groot project maar het heeft geen haast. Het plan is om telkens aan een of twee paneeltjes verder te werken naast het maken van Composties van twee meter hoog en 1 meter breed, de grote doeken en het schrijven en ontwerpen van prentenboeken.

Januari 2023
Vervolg leren schilderen met goud en ei-tempera op paneel en doek.

Hieronder wat resultaten (twee portretten) van het leren schilderen (derde jaar) met goud en ei-tempera tijdens de vakopleiding Italiaanse- en Vlaamse Renaissance op school bij Boulevard Magenta in Laag-Soeren. Ik volg de lessen zowel online als fysiek. Deze technieken wilde ik leren voor mijn Dagboekenkastproject Paradijs voor de papiervis. Mijn paradijsdeuren. Er zitten vierentwintig houten paneeltjes in de schuifdeuren die ik met ei-tempera en goud wil beschilderen met eigen ontwerpen. Een aantal ontwerpen gemaakt nu en het eerste paneeltje begint al vorm te krijgen. Het is een fragment uit een brief met twee poëzieplaatjes uit 1955, geschreven door een zus van mijn moeder n.a.v. de geboorte van mij en m’n tweelingbroer.

www.boulevardmagenta.nl/in-gesprek-met-gonnie-tijs/

2022

Oktober 2022

Pop-up Atelier (vierde editie) op Boerderij Het Oosterbroek in Overijssel.

November 2021-2023

Begonnen met het tweede deel van mijn DAGBOEK* serie. Dit deel gaat over mijn vogelverzameling. Werktitel: Het eerst komt de merel. Hoe de vogels die ik als kind op de boerderij leerde kennen, uitvliegen. De Kraai ontmoet De Confettivogel en Sombere veer wil graag kunnen vliegen. De Coronaknauw ontmoet de Uil en in Braine ligt zomaar een dood Musje in het hete zand. Over De Early Morning Singer en Familie Bluebird. Over Rode Kuifman, Het Brievenschrijvertje en een Haan die uit reizen wilde gaan. Hoop het eind 2023 af te hebben. Formaat van de dagboeken is 28×28 centimeter in het vierkant. Elk boek wordt genummerd en gesigneerd uitgegeven d.m.v. printing on demand (POD) in de kleine uitgeverij van Atelier de drie tulpen.

2021

November 2021 Route 45 Open atelier in Almere
(Gemeente Almere, Prins Bernhardfonds, Cultuurfonds Almere)
www.facebook.com/101351402350283/videos/432829915033230/

September 2021
Het eerste deel van mijn Dagboekproject Afscheid van de Volkskrant is af. Ik heb het in september 2021 bij mijn afscheid als grafisch ontwerpster cadeau gegeven aan de Volkskrant. Dit deel is exclusief gemaakt voor mijn collega’s voor intern gebruik ( zonder ISBN nummer). Het gaat over: Reizen in een overvolle trein van Amsterdam naar Almere en wat rijmt er nog meer op één, twéé, drie, vier, hoedje van papier. Werken vanuit huis en en hoe neem je afscheid van collega’s? De versierde enveloppen die Ien van Laanen met spoed naar de opmaakredactie van de Volkskrant stuurde en Volkskranten op mijn deurmat in de Amsterdamse Pijp. De liefde van je leven na een lange redactiedag en wat groeit er het beste op schrale grond. Is een plantenmanager nou echt nodig op de redactievloer en is er wel eens sprake van censuur? Goedbedoelde hulp en leer je collega’s kennen. Een huwelijksaanzoek op een fotobonnetje en hoe klinkt het VK-zomerlied? Over de derde dochter van de Koning en De Muziekwijk volgens Witteman en Pauka. Over The Voice in de fietsenstalling en de pet van mijn vader. Weg uit de Wibautstraat en bisschoppen op bezoek in het INIT. Over nachtrapporten, kamperen in Frankrijk, pijnstillers, broccoli, zalm, espresso´s en cappuccino’s. Over muizen en hoedjes van papier. Woord en beeld, heden en verleden, fantasie en werkelijkheid wervelen door elkaar. Net als in mijn hoofd.

2021-mei 2023
Leren schilderen met ei-tempera.
Hieronder de resultaten van het leren schilderen met ei-tempera tijdens de vakopleiding Italiaanse- en Vlaamse Renaissance op school bij Boulevard Magenta in Laag-Soeren. Ik volg de lessen zowel online als fysiek. Deze techniek heb ik nodig voor mijn Dagboekenkastproject Paradijs voor de papiervis. Er zitten vierentwintig houten paneeltjes in de schuifdeuren van deze kast. Oefenen aan de hand van werk van Domenico di Michelino (1471-1497), Carlo Crivelli (1435-1495) en Sandro Botticelli (1445-1510).

Augustus 2021
Een schilder- en tekenweek met Tim Tijs op boerderij Het Oosterbroek in Luttenberg.
Er was eens een jongetje… / Logeren op de boerderij van opa Wim en oma Dineke / Werken aan een groot schilderij / Een straat vol kleurige huisjes / Pakezel of bolderkar / Schuurtje op het land / Tekenen achter de veldezel / Inkt en een penseel met wat water / Lief, slim, aardig en knap… / Hup Tim, overtrekken! / Een eitje tikken voor De Gouden Ninja / Rijden op Kyra / Een expositie

Mei 2021
Blogartikel op www.flevokunst.nl/blogartikel/1716

2020

Voorjaar 2020

De presentatie van mijn boek Vlieland op zaterdag 11 april en de expositie tot half juni in Museum Tromp’s Huys gaan helaas niet door. De situatie is te onzeker en niet verantwoord. Ik hoop dat het boek via Museum Tromp’s Huys, de boekhandels en internet (Bolcom etc.) uit zichzelf zijn weg gaat vinden!

Zomer 2019
Bouwland in het Europa van 2019.
Oude sporen in een veranderend landschap.

Voor de Europa ZomerExpo 2019 is uit mijn project Bouwland het schilderijtje DOOI gekozen. Vanaf nu tot begin september te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. Het project bestaat uit tien landschapsdoekjes van 40 x 40 cm. Mixed media: print op papier en canvas, inkt, organzastof goud, olieverf, potlood en biester pigmenten. Ik heb het handschrift van mijn vader uit zijn dagboekaantekeningen van 1936 in de serie verwerkt. Als boer maakte hij destijds met de hand woeste (bos)grond bouwrijp (stobben hakken). Het gaat om zijn handgeschreven woorden: dooi, mooi weer, stobben hakken, ploegen, mesten, regen, wind, ‘s avonds sneeuw, strenge vorst, koud. Van dichtbij zie ik anno 2019 hoe één van mijn broers op dezelfde plek de strijd aangaat om die destijds moeizaam gewonnen grond te behouden voor de toekomst in een vorm van landbouw die past binnen een duurzame ontwikkeling in zowel in ecologisch, economisch als sociaal opzicht. https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/133541-leegloop-platteland-europa-kans-voor-verwildering/
#zomerexpo2019#bouwland#europa#Fundatie

Mijn boek Vlieland komt op 10 april 2020 uit bij uitgeverij Lecturis.
lecturis.nl/product/vlieland

De boekgegevens zijn:
Uitgeverij: Lecturis
Formaat: 20 x 20 cm.
Omvang: 180 pagina’s tweezijdig gedrukt in full colour op 100 grams papier
Drukwerk: Wilco Art Books
Afwerking: gebonden
Omslag: mat laminaat 130 grams
Verkoopprijs in de winkel: 29,95

De eerste 50 exemplaren worden genummerd en gesigneerd verkocht voor € 100,00 d.m.v. voorintekening. Voor deze oplage van 50 maak ik een handgemaakt inlegvel (lino) op naam. Je krijgt het boek aangeboden in een mooie goodiebag met nog een handgemaakte verrassing. Je inschrijven kan via deze website door gebruik te maken van het contactformulier. atelierdedrietulpen.nl/contact/ Je krijgt dan zo spoedig mogelijk bericht. Informatie over de voortgang van de productie gaat via Facebook en deze website.

2019

Oktober 2019
Mijn Portrettenslinger met veertig portretjes voor het PakjeKunstMuseum (afm: 5x5x5). Voor de liefhebber is deze slinger met de titel How to Face this ook te bestellen via mijn website atelierdedrietulpen/contact

Ontwerp en productie van aflevering 121 voor mijn Confetti-abonnement. (POD) (Sinds 1998 maak zes afleveringen per jaar voor mijn abonnees)

September 2019

Pop-up Atelier (derde editie) op Boerderij Het Oosterbroek in Overijssel.

Ha! Het is weer september! Atelier de drie Tulpen houdt weer Open Atelier (derde editie) in Overijssel aan het einde van deze maand. Wil je nog meer weten? Stel je vraag via atelierdedrietulpen.nl/contact/

2018

Pop-up Atelier (tweede editie) op Boerderij Het Oosterbroek in Overijssel.


2017

Pop-up Atelier (eerste editie) op Boerderij Het Oosterbroek in Overijssel.

Pop-up Atelier 2017


Schuiven naar boven